Een microbiologische wateranalyse is een analyse waarbij onderzocht wordt welke groepen bacteriën en schimmels er in het vijver- of aquariumwater aanwezig zijn en ook hoeveel bacteriën er per milliliter een kolonie vormen. Met deze gegevens kunnen we o.a. vaststellen welk type ziekteverwekkende bacteriën er aanwezig zijn wat kan helpen bij een bacteriologisch onderzoek als er een infectie is. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, dat we een voorspelling kunnen doen of er mogelijk een infectie zal gaan uitbreken.
Helder water wil helaas niet zeggen dat het water ook gezond is. Verschillende bacteriën en schimmels kunnen problemen veroorzaken indien er teveel van aanwezig zijn in de omgeving van uw vissen. Indien er ook nog andere stress-factoren zijn zoals bijv. een slechte waterkwaliteit of andere ziekteverwekkers dan is de kans op een infectie vele malen groter.
Het is dus zaak om de bacterie-balans in uw vijver of aquarium goed onder controle te houden. Dit doet u door de pathogene kiemdruk dus zo laag mogelijk te houden.
Totaal bacterie kiemgetal ( TBC )
De TBC is het totaal aan levende bacteriën in de vijver die onder aerobe omstandigheden groeien en zichzelf vermeerderen. De TBC kunnen we gebruiken al seen indicator voor de totale organische belasting van het vijver- of aquariumwater. De TBC geeft dus nog niets weer over de soorten bacteriën. Dus als het getal van deze waarde naar verhouding in orde is wil dat nog niet zeggen dat er geen slechte bacteriën in het water aanwezig zijn. Indien het getal echter te hoog is is dit wel een indicatie dat er iets in de microbiologische balans niet in orde is en zult u moeten ingrijpen.
Voor het vaststellen van de TBC gebruiken wij in ons laboratorium een voedingsbodem waar een breed spectrum aan bacteriën op groeit. Het monster wordt ook nog 3 keer verdunt waardoor we 4 voedingsbodems hebben die voor 48 uur de broedstoof in gaan en onder de juiste omstandigheden worden bebroed. Bij het interpreteren van de resultaten zal een gemiddelde van de 4 verdunningen worden genomen en daaruit volgt het totale kiemgetal uitgedrukt in KVE/ml ( Kolonievormende eenheden per ml ).
Ideaalwaarden: < 300 KVE/ml
Normaalwaarden: 300 – 20.000 KVE/ml
Zorgelijke waarden: > 30.000 KVE/ml
Aeromonaden
De aeromonaden zijn een groep van gram negatieve bacteriën ( Aeromonadaceae )die bekend staan als veroorzaker van veel bacteriële visziekten zoals: vinrot, furunculose, CED, bekrot, enz.
We kunnen de aeromonaden eigenlijk indelen in twee groepen:
- De vrij-bewegende aeromonaden ( Aeromonas hydrophila groep )
- De niet vrij-bewegende aeromonaden ( Aeromonas salmonicida groep )
De aeromonas salmonicida groep kunnen we beschouwen als primaire vispathogeen. Dat wil eigenlijk zeggen dat deze niet in het milieu van onze vissen thuis horen en we deze du sook niet horen te vinden in de normale flora van de vis. Deze bacteriën zijn de veroorzakers van o.a. furunculose en carp erythrodermatitus (CED).
De aeromonas hydrophila groep behoren tot dzg opportunistische vispathogenen. Deze bacteriën vinden we eigenlijk altijd wel in de natuurlijke flora van de vis e nook in het milieu. Deze bacteriën kunnen echter veel schade aanrichten indien er te veel van zijn in de vijver ( Hoog kiemgetal ) en/of wanneer de vissen een verzwakt immuunsysteem hebben door andere stress-factoren zoals bijvoorbeeld een slechte waterkwaliteit of andere ziekteverwekkers. Hoge kiemgetallen uit zich hierbij vaak in: Wondinfecties, roodheid van de huid, puntbloedingen in de vinnen, bekrot, darmontstekingen en bloedvergiftiging.
Voor het vaststellen voor het kiemgetal van de aeromonaden gebruiken wij in ons laboratorium een selective voedingsbodem die veel andere bacteriën remmen en waarop de aeromonaden geel kleuren zodat ze gemakkelijk voor onze analisten te onderscheiden zijn. Ook hier wordt het monster weer 3 keer verdund om een gemiddelde te kunnen berekenen. Omdat enkele bacteriën uit de aeromonas salmonicida groep erg traag groeien worden deze voedingsbodems voor 72 uur i.p.v. 48 uur bebroed. En ook deze resultaten worden weergegeven in KVE/ml.
Ideaalwaarden: < 300 KVE/ml
Normaalwaarden: 300 – 3.000 KVE/ml
Zorgelijke waarden: > 5.000 KVE/ml
Vibrio’s
De vibrio’s behoren tot een aparte groep van gram negatieve bacteriën ( Vibrionacceae ) waarvan er ook een aantal bekend staan als visziektenverwekker. De belangrijkste ziekteverwekkers uit deze familie zijn:
- Vibrio cholera
- Vibrio alginolyticus
- Vibrio vulnificus
- Vibrio anguillarum
- Vibrio furnissii
- Vibrio parahaemolyticus
- Photobacterium damselae
De vibrio bacteriën zijn eigenlijk allemaal opportunistische bacteriën die ziekten veroorzaken indien er teveel van zijn en/of het immuunsysteem van de vissen verzwakt is. Ze veroorzaken bij hoge kiemgetallen: Vermagering, roodheid van de huid, wonden, vinrot, exophthalmie, darmontstekingen, bloedvergiftiging.
Voor het vaststellen van het vibrio-kiemgetal gebruiken wij in ons laboratorium een selectieve voedingsbodem veel bacteriesoorten niet op groeien en waar de vibrio’s gele kolonies vormen waardoor ze gemakkelijk te analyseren en te tellen zijn. Ook bij de vibrio’s wordt het watermonster weer 3 keer verdund waardoor we 4 verdunningen hebben waar we later een gemiddelde van berekenen. De vibrio’s worden 48 uur bebroed in een broedstoof onder de juiste omstandigheden en de resultaten worden weergegeven in KVE/ml.
Ideaalwaarden: < 300 KVE/ml
Normaalwaarden: 0 – 1.000 KVE/ml
Zorgelijke waarden: > 1.500 KVE/ml
Entero bacteriën
De familie van de enterobacteriën ( Enterobacteriaceae ) zijn gram negatieve bacteriën die behoren tot de normale flora van een vis. Echter wanneer deze groep te dominant aanwezig is in het milieu van uw vissen kunnen deze bacteriën veel schade veroorzaken.
Enkele vertegenwoordigers uit de familie van de enterobacteriën zijn:
- Citrobacter
- Edwardsiella
- Escherichia
- Hafnia
- Proteus
- Salmonella
- Serratia
- Yersinia
- Shigella
- Klebsiella
- Enterobacter
- Erwinia
- Morganella
De enterobacteriën worden ook wel de ‘commensalen’ genoemd. Dit zijn bacteriën die op of in een gastheer left zonder deze schade aan te richten. Zijn er echter teveel van en/of is het immuunsysteem van uw vissen verzwakt dank an een infectie volgen. Enkele symptomen zijn: Vinrot, abcessen, roodheid van de huid, darmontstekingen, uitstaande schubben, secundaire wondinfecties en bloedvergiftiging.
Voor het vaststellen van het entro-kiemgetal gebruiken wij in ons laboratorium een selectieve voedingsbodem voor enterobacteriën. Deze kleuren paars waardoor ze gemakkelijk te onderscheiden zijn door onze analisten. Ook bij de enterobacteriën wordt het watermonster 3 maal verdund waardoor we een realistisch gemiddelde kunnen berekenen voor het juiste kiemgetal. De entero platen worden ook weer 48 uur onder de juiste omstandigheden bebroed in een broedstoof waarna we de resltaten weergeven in KVE/ml.
Ideaalwaarden: < 300 KVE/ml
Normaalwaarden: 300 – 3.000 KVE/ml
Zorgelijke warden: > 5.000 KVE/ml
Schimmels en gisten
Een aantal schimmels staan bekend als ziekteverwekker bij vissen. Deze schimmels komen van een aantal verschillende families en zijn vaak vertegenwoordigd in het leefmilieu van onze vissen. Indien de huid of kieuwen van een vis beschadigd is en de weerstand niet optimaal is kunnen ook schimmels voor een vervelende infectie zorgen. Indien er in een vijver voederresten achter blijven of dood organisch material dank an het kiemgetal met schimmels en gisten aardig oplopen waardoor veel vissen gevoeliger worden voor een infectie. Het is dus zaak om ook deze micro-organismen onder controle te houden.
Enkele schimmelfamilies die op vissen voorkomen zijn:
- Ascomycota
- Basidiomycota
- Chytridiomycota
- Oomycota ( branchiomycose )
- Saprolegniaceae
Schimmelinfecties zijn over het algemeen ook met het blote oog waar te nemen en zeker met het behulp van een microscoop. Doormiddel van een watersample te isoleren met een special selectieve voedingsbodem kunnen we infecties voorkomen en kiemgetal van schimmels & gisten onder controle houden. De selectieve voedingsbodems worden gedurende 48 uur in onze broedstoof bebroed waarna deze kunnen worden geinterpreteerd. Ook voor deze kiemgetallen worden weer 3 verdunningen gemaakt waar een gemiddelde van wordt berekend.
Kevin vroon
Hallo
Vandaag is een vis bij mij dood gegaan
En twee maand ook al 1
Ik begin het goed zat te worden
Wil echt weten wat het allemaal is
Wat kost een onderzoek? Kweek
Van het water dan kunnen we misschien de rest wel goed houden
Mvg Kevin