Bacteriologisch onderzoek

geplaatst in: Diagnostiek | 1

Bacteriën

 

Bij een bacteriologisch onderzoek controleren wij eerst op mixo bacteriën. Dit doen we direct met het behulp van een microscoop. De lange staafvormige bacteriën uit deze groep zijn vrij eenvoudig te herkennen bij een vergroting van 400 maal. Vertegenwoordigers uit deze familie zijn o.a. Flavobacterium columnare (columnarus ziekte), F. branchiophilum (bacteriële kieuwrot), F. Psychrophilum (Koudwaterziekte). Bij verdenking van één van deze ziekten zal ook een monster op een speciale voedingsbodem worden geënt en eventueel op alcohol worden bewaard voor vervolgonderzoek.

Bij overige symptomen van een bacteriële infectie zullen we monsters enten op een algemene voedingsbodem die wij in ons eigen gespecialiseerde laboratorium verder zullen onderzoeken.

De ‘primaire’ kweek zal in een incubator worden bebroed gedurende vijf dagen. Iedere dag worden deze ‘primaire’ voedingsbodems geanalyseerd en wordt er van iedere nieuwe kolonie bacteriën een zogenaamde ‘reinkweek’ gemaakt. Hierbij enten we de kolonie over op een nieuwe voedingsbodem om opnieuw te bebroeden. Op deze manier creëren we een ‘reinkweek’. De primaire voedingsbodem wordt ook weer terug geplaatst in de incubator om eventuele trager groeiende bacteriën zich te laten koloniseren. Dit proces herhalen we gedurende vijf dagen om zo de kans zo klein mogelijk te houden dat we een potentiële ziekteverwekker zullen missen doordat deze trager groeit dan de anderen.

Nadat één of meerdere reinkweken opnieuw zijn bebroed zullen we beginnen met de identificatie van de bacterie en met de gevoeligheidstest voor antibiotica.

Om bacteriën te identificeren/typeren voeren we allereerst een ‘gramkleuring’ uit om te kijken of de bacterie gram ‘positief’ of gram ‘negatief’ is. Hierna volgen allerlei biochemische tests voor een zo goed mogelijke uiteindelijke identificatie. Bij verdenking van ‘mycobacterium’( vis tbc ) zullen wij een zogenaamde ‘Ziehl neelsen’ kleuring uitvoeren om de zuurvaste bacteriën aan te tonen.

Bij de gevoeligheidstest testen wij in ons laboratorium 14 soorten antibiotica. Hierbij worden de reinkweken over geënt op een speciale voedingsbodem waarna er 14 tabletten (sensitabs) op de cultuur worden geplaatst en gedurende 24 uur worden bebroed.

Een bacteriologisch onderzoek combineren wij altijd met ‘cytologisch’ onderzoek.

  1. Hans bezembinder

    kan ik het water ook opsturen in een potje voor onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.