Tijd voor de voorjaarscheck; Fishhealth komt aan huis

geplaatst in: Consult/bezoek | 0

De winterperiode is weer voorbij en de eerste voorjaarsstralen zijn alweer doorgekomen. De kap is weer van de vijver af en de vissen komen weer tevoorschijn. Deze momenten blijven altijd spannend. Zijn mijn vissen goed de winter doorgekomen zonder problemen? Dit is de vraag die iedereen zichzelf stelt en die helaas niet in iedere situatie met ‘ja’ beantwoord kan worden. 

Naarmate de temperatuur stijgt zullen ook de meeste ziekteverwekkers zoals bacteriën en parasieten actief gaan worden. En dit in de periode dat het immuunsysteem van onze vissen nog verzwakt is door de winter. 

Fishhealth biedt een voorjaarscheck aan! Bij deze check komt er een specialist van Fishhealth bij u thuis op bezoek om uw vijver en vissen grondig te inspecteren. 

Kieuwworm: het venijnige zusje
Laat u niet misleiden door het schijnbaar lachend gezichtje op deze kieuwworm. Mochten we deze of een andere parasiet aantreffen tijdens de voorjaarscheck dan zullen we hierover juist informeren en eventueel de vis of vijver behandelen.

Wat houdt deze zogenaamde voorjaarscheck nu in? 

Hieronder vindt u een overzicht van wat u kunt verwachten. 

1: Invullen van gegevens op het anamneseformulier.

Op dit formulier worden de NAW-gegevens ingevuld voor onze administratie. Tevens vullen we hierop in de inhoud van uw vijver. 

Vervolgens gaan we beginnen aan het onderzoek.

Na afloop van ons bezoek krijgt u direct het originele formulier voor uw eigen administratie. 

2: Checken van de belangrijkste waterparameters.

Aan de basis van een onderzoek staat natuurlijk de waterkwaliteit centraal. Wij meten bij een huisbezoek de volgende waterwaarden:

  • Temperatuur
  • pH waarde
  • KH-waarde
  • GH-waarde
  • Ammonia (NH3/NH4)
  • Nitriet (NO2)
  • Nitraat (NO3)
  • Fosfaat (PO4)
  • Chloor

De verkregen resultaten zullen wij noteren op het anamneseformulier. 

Deze waarden worden gemeten met de Hanna fotospectrometer en met JBL-druppel tests. 

Een extra sample van het water kan worden meegenomen voor vervolgonderzoek:

  • Microbiologische wateranalyse (TIP).
  • Zware metalen analyse. 

Vijver

 

3: Onderzoeken van één of meerdere vissen.

Nadat uw vijver bestand door ons is geobserveerd zullen wij één of meerdere vissen uit uw vijver vangen en in een aparte bak of tank zetten met vijverwater. Indien nodig worden de vissen verdoofd. Het is zaak dat u uw spullen goed op orde heeft als wij komen voor een huisbezoek. Dat wil zeggen dat de volgende hulpmiddelen aanwezig dienen te zijn.

  • Een voldoende groot schepnet in goede staat voor het vangen van de vissen.
  • Een aparte voldoende grote bak/bowl om de vissen in te zetten voor onderzoek.
  • Een special sok om de vis van het net naar de aparte bak te transporteren om het dier zo weinig mogelijk te beschadigen en te stresseren. 

 

Indien u een of meerdere van deze spullen niet in uw bezit heeft dan kunt u deze bestellen in onze webshop. Vervolgens zullen wij beginnen met de eerste optische inspectie. We beoordelen de uitgevangen vissen eerst op algemene conditie en op uiterlijk zichtbare afwijkingen. Hierna zullen wij beginnen met het maken van een huidafstrijkje voor microscopisch onderzoek naar eventuele ziekteverwekkers of andere onzichtbare afwijkingen in de slijmhuid. 

Vervolgens zullen wij de kieuwen inspecteren op afwijkingen. Indien nodig zal ook van de kieuwen een afstrijkje worden gemaakt voor nader microscopisch onderzoek. Voor dit onderzoek zullen wij de vissen moeten verdoven om te voorkomen dat de dieren beschadigd worden of onnodige stress ondergaan. 

 

Ontsteking koi
Deze vis heeft een ferme ontsteking en heeft verdere behandeling nodig.

 

Ook al de bevindingen die hier worden geconstateerd zullen wij noteren op het anamneseformulier. Indien vissen wonden hebben zal vervolgonderzoek nodig zijn. We zullen de wonden wat afdeppen met 97% alcohol om vervolgens met een steriele öse een monster te nemen van de rand van de wond. Dit monster wordt door ons direct op een voedingsbodem geënt om een bacteriologisch onderzoek uit te kunnen voeren in ons gespecialiseerde laboratorium. 

Bij aantasting van de kieuwen zullen wij ook een monster enten op een voedingsbodem voor vervolgonderzoek. Dit altijd in overleg met de klant. Bij verdenking van virussen kunnen we een monster op alcohol meenemen voor een PCR test of bij verdenking van het Koi Herpes Virus een sneltest uitvoeren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.