Huisbezoek voor particulieren

geplaatst in: Consult/bezoek | 1

Een van de diensten die Fishhealth aanbiedt is een huisbezoek voor particulieren waarbij een specialist op het gebied van koi en overige siervissen bij u thuis langskomt. Deze specialist kan u adviseren omtrent alle zaken die met het houden en verzorgen van siervissen te maken hebben, bijvoorbeeld waterkwaliteit, vijverontwerp en filtratie. Indien er twijfels zijn over de gezondheid van uw vissen kunnen we uw vissen en vijver/aquarium nader onderzoeken.

 

Dergelijk onderzoek bestaat uit verschillende stappen:

 

1: Invullen van gegevens op het anamneseformulier

Op dit formulier worden de NAW-gegevens ingevuld voor onze administratie. Ook vullen we hierop in de inhoud van uw vijver of aquarium.

Vervolgens gaan we beginnen aan het onderzoek.

 

2: Checken van de belangrijkste waterparameters

 Aan de basis van een onderzoek staat natuurlijk de waterkwaliteit centraal. Wij meten bij een huisbezoek de volgende waterwaarden:

  • Temperatuur
  • pH waarde
  • KH waarde
  • GH waarde
  • Ammonia (NH3/NH4)
  • Nitriet (NO2)
  • Nitraat (NO3)
  • Fosfaat (PO4)
  • Chloor

 

De verkregen resultaten zullen wij noteren op het anamneseformulier. Deze waarden worden gemeten met de Hanna fotospectrometer en met JBL druppel tests.

 

Een extra sample van het water kan worden meegenomen voor vervolgonderzoek:

  • Microbiologische wateranalyse
  • Zware metalen analyse.

 

Dit vervolgonderzoek gebeurt uitsluitend in overleg met de klant. Meer info en tarieven vindt u onder het kopje ‘diagnostiek’ boven aan de startpagina.

Huisbezoek

 

 

3: Onderzoeken van één of meerdere vissen

Nadat uw vijver/aquarium bestand door ons is geobserveerd zullen wij één of meerdere visse uit uw vijver of aquarium vangen en in een aparte bak of tank zetten met vijver of aquariumwater. Indien nodig worden de vissen verdoofd. Het is zaak dat u uw spullen goed op orde heeft als wij komen voor een huisbezoek. Dat wil zeggen dat de volgende hulpmiddelen aanwezig dienen te zijn.

  • Een voldoende groot schepnet in goede staat voor het vangen van de vissen.
  • Een aparte voldoende grote bak/bowl om de vissen in te zetten voor onderzoek.
  • Een special sok om de vis van het net naar de aparte bak te transporteren om het dier zo weinig mogelijk te beschadigen en te stresseren.

 

Vervolgens zullen wij beginnen met de eerste optische inspectie. We beoordelen de uitgevangen vissen eerst op algemene conditie en op uiterlijk zichtbare afwijkingen. Hierna zullen wij beginnen met het maken van een huidafstrijkje voor microscopisch onderzoek naar eventuele ziekteverwekkers of andere onzichtbare afwijkingen in de slijmhuid. Vervolgens zullen wij de kieuwen inspecteren op afwijkingen. Indien nodig zal ook van de kieuwen een afstrijkje worden gemaakt voor nader microscopisch onderzoek. Voor dit onderzoek zullen wij de vissen moeten verdoven om te voorkomen dat de dieren beschadigd worden of onnodige stress ondergaan. Ook al de bevindingen die hier worden geconstateerd zullen wij noteren op het anamneseformulier.

 

In sommige gevallen zullen we een staal nemen van wat darminhoud voor microscopisch onderzoek. Dit met name bij verdenking van darmparasieten. Bij verdenking van ( parasitaire ) slaapziekte zullen we bloed afnemen voor een controle onder de microscoop.

 

Indien vissen wonden hebben zal vervolgonderzoek nodig zijn. We zullen de wonden  wat afdeppen met 97% alcohol om vervolgens met een steriele öse een monster te nemen van de rand van de wond. Dit monster wordt door ons direct op een voedingsbodem geënt om een bacteriologisch onderzoek uit te kunnen voeren in ons gespecialiseerde laboratorium.

 

Bij aantasting van de kieuwen zullen wij ook een monster enten op een voedingsbodem voor vervolgonderzoek. Di took in overleg met de klant. Bij verdenking van virussen kunnen we ook een monster op alcohol meenemen voor een PCR test of bij verdenking van het Koi Herpes Virus een sneltest uitvoeren.

  1. Leo van den boom

    Beste Jos Derks,

    Ik heb een probleem met mijn koi en koi vijver mijn koi zijn sinds dag een gestrest meerdere malen afstrijkjes gemaakt en geen parasiet te vinden. Nou krijg ik mijn filter ook van geen kanten op gestart zou dit kunnen komen door gifstoffen in het water o.a.zware metalen bijvoorbeeld. Zit met de handen in het haar.
    Zou u mij hier mee verder kunnen helpen en zo jah wat zijn u tarieven?

    Hoop van u te horen
    Met vriendelijke groet
    Leo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.